Boşanma Davası ve Süreci

Boşanma Davası Türleri Nelerdir?

thumb Bosanma Davasi Ve SureciBoşanma davaları genel anlamda çekişmeli boşanmave anlaşmalı boşanmadavası olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Eğer taraflar boşanmanın şartları konusunda anlaştıysa anlaşmalı boşanmadan bahsedilebilir. Anlaşmalı boşanma davasından söz edebilmek için sadece boşanma konusunda değil, taraflar aynı zamanda tazminat, velayet ve nafaka gibi konularda da anlaşmış olmalıdır. Bu nedenle boşanma protokolü bu konuda uzman avukatlar tarafından hazırlanmalıdır. Bahsedilen hususlarda anlaşılamamış ise ya da taraflardan biri boşanmak isteyip de diğer taraf boşanmak istemiyorsa o zaman çekişmeli boşanma davası söz konusu olur

 

Boşanma Davası Sebepleri Nelerdir?

Boşanma davası açmak için;

          • Zina
          • Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış
          • Terk
          • Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme
          • Akıl Hastalığı
          • Evlilik Birliğinin Sarsılması/Şiddetli Geçimsizlik

Sebeplerinden bir tanesine dayanmak gerekmektedir.

  • Boşanma Davası Nerede Açılır?

Boşanma davalarında eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi veya eşlerin son 6 aydan beri birlikte yaşadıkları yer mahkemesidir. Boşanmadavalarındagörevli mahkemeler, aile mahkemeleridir. Aile mahkemelerinin olmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemeleri görevlidir. 

  • Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir?

Tarafların evlilik birliğinin temelden sarsılmasına dayanarak anlaşmalı olarak boşanma davası açabilmeleri için şu şartların gerçekleşmesi gerekmektedir:

 - Evlilik birliği en az bir yıl sürmüş olmalıdır.

 - Eşler birlikte başvurmalı veya bir eşin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi gerekir. 

-  Hakim tarafları bizzat dinlemeli ve iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmelidir. 

-  Taraflar boşanmanın mali sonuçları ve varsa çocukların durumu hakkında bir düzenleme yapmalı ve fikir birliğine varmış olmalıdır. 

-  Hakim tarafların yapmış olduğu düzenlemeyi uygun bulmalıdır.

  • Çekişmeli Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?

Çekişmeli boşanma davalarında dava şartları mahkeme hakimi tarafından mevcut delil, tanık ifadeleri ve diğer emareler incelenerek karar verilir.

  • Boşanma Davasının Süreci Nasıl İşler?

Boşanma Davası, dava dilekçesinin ilgili mahkeme birimine sunulmasıyla başlayıp davanın kabulü veya reddedilmesi ile son bulur. Dava dilekçesinin verilmesinin ardından davalının cevap dilekçesi alınır. Cevap dilekçesine karşılık davacının cevap dilekçesi alınır ve son olarak davalının ikinci cevap dilekçesi alınır. Dilekçeler aşamasının tamamlanmasının ardından ön inceleme ve tahkikat aşamasına geçilir. Tahkikat aşamasında deliller sunulur ve tanıklar dinlenir. 

  • Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

 Boşanma Davasının ne kadar süreceği somut olayın şartlarına göre değişmektedir. Öncelikle davanın anlaşmalı mı çekişmeli mi olduğu asıl belirleyeceği faktördür. Anlaşmalı boşanmaların büyük bir çoğunluğu tek celsede bitmektedir. Aynı şekilde davanın bu konuda uzman bir avukat ile takip edilmesi de süreci hızlandırmaktadır. Boşanmanın gerekçesi, tanıkların ve delillerin durumu, mahkeme kararının bir üst mahkemeye götürülüp götürülmediği gibi hususlar süreye doğrudan etki etmektedir.

  • Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Boşanma Davasının kendi içerisindeki şartlarına ve mevcut duruma göre değişmekle birlikte çocuğun yaşı küçük ise annenin daha avantajlı olduğu ilk aşamada söylenebilir.

 

 

Arama